logo-podolelystad

Het onderzoek

Wanneer u voor de eerste keer bij een podoposturaal therapeut komt, zal er een uitgebreid onderzoek worden gedaan om uw klachten goed in beeld te kunnen brengen.

Vraaggesprek

In een persoonlijk gesprek wordt in kaart gebracht welke klachten u precies heeft en waar en wanneer uw klachten optreden.

Onderzoek

Na het gesprek volgt een gericht onderzoek om de oorzaak van de klachten op te sporen. Dit onderzoek neemt ongeveer drie kwartier in beslag en bestaat uit: 

 • Inspectie
  Uw voeten, benen, bekken en rug worden zowel staand als lopend geïnspecteerd. Er wordt gekeken naar gewoontehouding en standsafwijkingen. Tevens wordt er gelet op de conditie van de huid; of er sprake is van eeltvorming, zwellingen of verkleuringen.
 • Podobaroscoop
  Met de podobaroscoop (voetspiegel) wordt gekeken naar de stand van de gewrichten en de drukverdeling onder uw voeten. Tevens worden er elementen onder de voetzool geplaatst waardoor er een veranderende stand van uw voeten en lichaamshouding optreedt.
 • Blauwdrukken en voetscan
 • Aanvullend onderzoek:
  • Meting spanning van de rugspieren met behulp van een EMG-apparaat
  • Voetonderzoek om te kijken naar de beweeglijkheid van de gewrichten
 • Schoeninspectie
  Het slijtagepatroon van uw schoenen en de verschillen tussen de linker- en rechterschoen worden bestudeerd. Er wordt bekeken of de lengte en breedte van de schoen bij uw voet passen. Ook wordt beoordeeld of de schoen geschikt is voor het doel waarvoor u deze heeft aangeschaft.
  Voettypen en houding

Voettypen en houding

De normale voet

Dit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Mensen met zo’n houding zijn meestal klachtenvrij, maar dat betekent niet dat men zo’n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een beetje asymmetrie in de houding is normaal.

 De holvoet

Hiernaast ziet u de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit voortkomen. De klachten nemen toe bij rustsituaties en nemen af bij bewegen.

 De platvoet

De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Hier is de bijbehorende naar achter hangende houding afgebeeld. Klachten aan de knie en lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijnen zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig die bij bewegen toenemen en in rust verminderen.

Digitale voetscan

Om uw klachten effectief in beeld te brengen, maken we gebruik van een voetscan. Op deze manier kan bekeken worden hoe de voet zich afwikkelt over de verschillende botstructuren in de voet. Deze scan geeft informatie over de statische en dynamische belasting van de voet. Door bestudering van de gait-line (afwikkeling van de voet) en de drukverdeling tijdens het lopen kunnen we meer te weten komen over het functioneren en de afwijkingen tijdens het lopen.

Diversiteiten behandelingen

Uit het onderzoek komt naar voren welke soort zolen voor u het best geschikt zijn. Zo is er onderscheid tussen:

 • Proprioceptieve zolen
  Deze zolen zijn geschikt voor klachten die ontstaan zijn door een veranderde houding en voetstand waardoor houdingsklachten ontstaan.
 • Mechanische steunzolen
  Deze steunzolen zijn geschikt voor klachten aan de voet die een corrigerende, ondersteunende of drukontlastende werking nodig hebben.
 • Sportzolen

Maatwerk

De inlegzolen worden aan de hand van de voetafdrukken in ons atelier met de hand vervaardigd.

Controle

Met de podoposturale therapie wordt de zelfwerkzaamheid van het lichaam gestimuleerd. Het lichaam is een dynamisch organisme dat streeft naar herstel. De verandering zal van tijd tot tijd gevolgd moeten worden en de zooltjes zullen hieraan aangepast moeten worden.

Voor een optimaal resultaat en beoordeling, controleren wij dit na ongeveer 6 weken na aanvang. Volgende controles variëren tussen de 3 en 12 maanden.

Daar de veerkracht van de materialen waaruit de zool gemaakt wordt na een jaar achteruit gaat en daarmee het effect, adviseren wij een controle tenminste eenmaal per jaar.

Benodigde aanpassingen van de zool worden in ons atelier uitgevoerd. In overleg kunt u de zolen ophalen bij de receptie of de zolen laten opsturen.

Impressie onderzoek

Scroll naar boven